Wigilia 2010

Wigilia 2010W dniu 28 grudnia 2010 roku w Centrum Kultury "Scena to Dziwna" odbyła się wigilia zorganizowana przez Stowarzyszenie MAKI. W wigilii poza osobami niepełnosprawnymi i ich rodzicami lub opiekunami, uczestniczyli także starosta powiatu gnieźnieńskiego Dariusz Pilak, wiceprzewodniczący rady powiatu Tadeusz Pietrzak oraz Elżbieta Pilarczyk z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. Podczas spotkania prezes Zarządu Stowarzyszenia MAKI Renata Szarzyńska odczytała fragment książki Bruna Ferrero "Kółka na wodzie" zatytułowany "Wyjątkowa Matka", skierowany do matek dzieci niepełnosprawnych. Na naszym spotkaniu wystapiły także dzieci ze szkoły podstawowej w Niechanowie z Jasełkami. Na końcu pojawił się gwiazdor, który wręczył upominki naszym podopiecznym. Całe nasze spotkanie minęło w przyjemnej, świątecznej atmosferze.

Wycieczka do Malborka

Wycieczka do MalborkaW dniu 17 lipca 2010 roku wybraliśmy się na wycieczkę do Malborka. Z Gniezna wyjechaliśmy autokarem o godz.7.00 i po przyjeździe na miejsce zwiedziliśmy zamek oraz wysłuchaliśmy historii o nim opowiedzianej nam przez przewodnika. Wzięliśmy także udział w nocnym pokazie "Światło i Dźwięk". Ten wyjazd pozostawił na jego uczestnikach niezapomniane wrażenia.

"Letnia popołudniówka z przyjaciółmi" w Dziekanowicach

"Letnia popołudniówka z przyjaciółmi" w DziekanowicachW ramach programów "Letnie popołudniówki z przyjaciółmi" i "Tęczowa przystań" ich uczestnicy uczyli się pływać w basenie oraz brali czynny udział w zajęciach w ŚDS "Dom Tęcza". W dniu 10 lipca 2010 roku odbyły się zajęcia w Muzeum Początków Państwa Polskiego oraz została zorganizowana wycieczka do skansenu w Dziekanowicach. Jak widać na zamieszczonych poniżej zdjęciach była to fajna zabawa, którą zamierzamy kontynuować.