KADRA

ŚDS "Dom Tęcza"

Logo Środowiskowego Domu Samopomocy Od stycznia 2009 roku Stowarzyszenie MAKI prowadzi Środowiskowy Dom Samopomocy "Dom Tęcza" na ul. Sikorskiego 12 w Gnieźnie (tel. 061 223 11 90). W ŚDS zajęcia prowadzi oraz opiekuje się uczestnikami wykwalifikowana kadra osób posiadających nie tylko profesjonalne, zawodowe przygotowanie, ale również potrafiąca stworzyć niepełnosprawnym drugi dom. Uczestnicy czują się tutaj bezpiecznie, w gronie przyjaciół mile spędzają czas na zabawie, a także innych zajęciach pozwalających rozwiniąć przydatne w życiu umiejętności.

Kadra ŚDS "Dom Tęcza"

Początki nie były łatwe. Budynek, który udało nam się przejąć do adaptacji dzięki uprzejmości władz miejskich był w opłakanym stanie. Ciężka praca osób zaangażowanych w remont oraz samych niepełnosprawnych, pozwoliła przystosować budynek starej biblioteki miejskiej do potrzeb osób potrzebujących naszej pomocy. Niewielki wycinek naszych wspólnych zmagań został uwieczniony na zdjęciach poniżej:

ŚDS Dziś ŚDS „Dom Tęcza" otacza opieką i rehabilitacją społeczną dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu znacznym, umiarkowanym i lekkim (gdy osoba z lekkim stopniem niepełnosprawności ma sprzężone zaburzenia , między innymi: dysfunkcje narządów ruchu, padaczka) oraz z autyzmem, które ukończyły 16 rok życia z terenu miasta Gniezna.

Zajęcia w ŚDS prowadzone są przez terapeutów, pedagogów, rehabilitantra oraz psychologa w kilku pracowniach (krawieckiej, technik różnych i drewna, gospodarstwa domowego, komputerowej z reedukacją oraz papieroplastycznej) codziennie w godzinach 7.00 - 15.00, prowadzone są również zajęcia dodatkowe m.in. polisensoryczne, edukacyjne oraz sportowe.

Kalendarz wydarzeń

marzec 2024
P W Ś C Pt S N

Plan dnia w "Domu Tęcza"