Aktualności

Dzień pikantnych potraw

Dzień pikantnych potrawPodczas jesiennych i zimowych chłodów chętnie sięgamy po ostro przyprawione jedzenie, bo wyraźnie czujemy, że nas ono rozgrzewa. Po zjedzeniu tak przyprawionych potraw jesteśmy nie tylko rozgrzani, ale także naładowani energią. Ostre dodatki takie jak pieprz (we wszystkich kolorach) papryka ostra i łagodna, chili, sos Tabasco, curry sprawiają, że nawet najbanalniejsze potrawy zyskują na smaku i aromacie. Mieliśmy okazję się o tym przekonać 31 stycznia 2012r. kiedy to pracownia gospodarstwa domowego w „Domu Tęcza" przygotowała nam Dzień Pikantnych Potraw. Mogliśmy spróbować potrawy, które pobudziły nasze kubki smakowe i pozwoliły nam przekonać się, że do spożywania KULINARNYCH FRYKASÓW używamy różnych zmysłów. Uczestnicy z kuchni wraz z terapeutką Gosią zorganizowali dla nas konkurs rozpoznawania smaków. Kosztując przygotowane dipy ( pomidorowy, słodko-kwaśny, chrzanowo-jabłkowy, pomarańczowo-pieprzowy oraz czosnkowy) wybraliśmy ten który najbardziej nam smakował.

W ten sposób ustaliliśmy preferencje smakowe uczestników i kadry Domu Tęcza. Zdecydowanie zwyciężył dip pomidorowy na który podajemy przepis:

Składniki:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 150ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki twarożku homogenizowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki, przyprawić do smaku.
ŻYCZYMY SMACZNEGO:)

Chcesz zobaczyć więcej zdjęć, przejdź do GALERII

Chcesz pomóc ?

Przekaż nam 1,5 % podatku

KRS 0000312965

1 5 procent

lub wpłać pieniądze na konto:

PeKaO S.A.   17 1240 3246 1111 0010 2027 9751

 

Losowe zdjecia