Uczestnicy i kadra ŚDS kilkakrotnie w miesiącu kwietniu świętowali ten „PYSZNY DZIEŃ" jedząc czekoladowe łakocie.
Rozpoczęliśmy od teorii: Zgodnie z prekolumbijskimi wierzeniami, czekolada to dar boski. Aztecki bóg Quetzalcoatl, symbol mądrości i wiedzy, zesłał ludziom dar, jakim było drzewo kakaowca. Miało ono dawać siły witalne i pielęgnować skórę, dobroczynne działanie czekolady znane jest więc od wieków.
Czekolada zawiera witaminę: A, E,B2, B3, B6, B12,M ( kwas foliowy); pierwiastki: Żelazo,
Magnez, Potas, Cynk, Selen, Miedź, Fosfor, Wapń. Trzeba jednak pamiętać ,że w dużych ilościach jest szkodliwa dla organizmu.
PAMIĘTAJMY O UMIARZE!!!!!
Pierwszą potrawę przygotowaliśmy z Edytą. Pyszną czekoladę na gorąco
Przepis:
- 1 tabliczka czekolady
- 300 ml mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 ml śmietany
Wszystkie produkty należy połączyć razem ze sobą, powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje. Czekoladę należy przelać do kubków, można podawać z bita śmietaną lub syropem smakowym.
Potem z Gośką przygotowaliśmy czekoladę z mleka w proszku, ciastka czekoladowe z płatków musli i czekoladowe ciastka z mikrofali- „żart „ polega na tym żeby zrobić ciasto w kubku i upiec w mikrofalówce.
Przepis na czekoladowe co nieco z mikrofali:
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
My jeszcze dodaliśmy 2 łyżki powideł śliwkowych
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Wbić jajko, dodać mleko, olej i powidła(lub dżemu) , wymieszać. Masę wlać do kubka (do połowy wysokości). Mikrofale ustawić na największą moc – my mamy 800W, wstawić do niej kubek i piec 4 minuty. Ważne ,żeby ciastko wystygło w kubku.
SMACZNEGO!!!
Chcesz pomóc ?
Przekaż nam 1,5 % podatku
KRS 0000312965
lub wpłać pieniądze na konto:
PeKaO S.A. 17 1240 3246 1111 0010 2027 9751