Warsztaty Muzyczne w ramach projektu "Ostatnia Mila"

warsztat muzycznyW ramach projektu "Ostatnia Mila" realizowanego przez Miejski Osrodek Kultury w Gnieźnie oraz Stowarzyszenie MAKI dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego odbywają się warsztaty muzyczne "JA i ŚWIAT". Podczas pracy z osobami z niepełnosprawnością intelektualną wpływ muzyki upatruje się w stymulacji fizycznej, doskonaleniu koordynacji motorycznej, dostarczaniu doświadczeń społecznych, wyrażaniu w sposób czytelny i akceptowany społecznie swoich uczuć, jak również przeżywania satysfakcji i zadowolenia z siebie. Zajęcia muzykoterapeutyczne, aby były w pełni efektywne są przeprowadzone w trzech aspektach. Pierwszy z nich to aspekt terapeutyczny, który zawiera w sobie postulat dostosowania muzykoterapii do konkretnych sprawności uczestników, wymagających usprawnienia. Kolejny to wymiar ogólnorozwojowy wskazujący na konieczność stymulowania i wspomagania rozwoju niepełnosprawnych osób. Natomiast ostatni to aspekt wprowadzania uczestników w świat muzyki. Program warsztatów uwzględnia wszystkie aspekty i w nowatorski sposób wprowadza uczestników w świat muzyki. Zajęcia realizowane są z uczestnikami Środowiskowego Domu Samopomocy „Dom Tęcza" w Gnieźnie  prowadzonego przez Stowarzyszenie MAKI. Warsztaty poprowadzą nauczyciele Gnieźnieńskiej Szkoły Muzycznej. Bezpośrednim efektem działania będzie realizacja przedstawienia, którego premiera odbędzie się pod koniec listopada 2015 r. w Miejskim Ośrodku Kultury w Gnieźnie.