Szkolenie z zagospodarowywania terenów zielonych dla osób niepełnosprawnych

szkolenie ogródW Stowarzyszeniu MAKI trwa szkolenie z zagospodarowywania terenów zielonych dla osób niepełnosprawnych w ramach projektu "JESTEM NIEPEŁNOSPRAWNY - MAM PRAWO ŻYĆ, DZIAŁAĆ I PRACOWAĆ W SPOŁECZEŃSTWIE" współfinansowanego ze środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Osoby z niepełnosprawnością intelektualną mogą zdobyć podstawowe umiejętności pielęgnowania ogrodu i zagospodarowania terenów zielonych. Poznają wybrane gatunki drzew, krzewów i roślin kwitnących oraz zdobędą umiejętności posługiwania się podstawowym sprzętem ogrodniczym. Możliwość wykonania użytecznych prac da im poczucie sprawstwa i większej wartości. Zdobycie nowej wiedzy i umiejętności może przyczynić się do znalezienia przez osoby niepełnosprawne pracy związanej z dbaniem o zielone otoczenie, ponieważ nowe doświadczenia generują nowe możliwości. Ponadto kontakt z przyrodą działa relaksująco, oddziałuje pozytywnie na wszystkie zmysły, poszerza i buduje wiedzę o świecie oraz pomaga rozładować trudne emocje i agresję. W pracach zwiazanych z tworzeniem przez osoby niepełnosprawne "Ogrodu Zmysłów" pomagają uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie, dla których praca z niepełnosprawnymi jest nowym doświadczeniem. Zajecia więc mają charakter integracyjny, a współpraca układa się bardzo dobrze co widać po efektach uwiecznionych na zdjęciach. A to jeszcze nie koniec ... mamy jeszcze miesiąc na dokończenie ogrodu, który będzie ozdobą osiedlowego krajobrazu.