z GODNOŚCIĄ - z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ 2023

z godnością - z niepełnosprawnością

Dzień Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną to wyjątkowa okazja zwrócenia uwagi społeczeństwa na problemy i wyzwania, z którymi na co dzień mierzą się osoby z niepełnosprawnością intelektualną. To dzień w którym chcemy pokazać, że każdy z nas ma równe prawa do aktywnego udziału w życiu społecznym, rodzinnym oraz zawodowym. W połowie maja odbył się Wernisaż prac podopiecznych ŚDS "Dom Tęcza" prowadzonego przez Stowarzyszenie MAKI w eSTeDe w Gnieźnie. Na przybyłych gości oprócz wystawy czekał poczęstunek, występy artystyczne uczestników ŚDS z Trzemeszna, ŚDS "Dom Anki" z Gniezna oraz ŚDS "Dom Tęcza" z Gniezna. Tematykę godności osób z niepełnosprawnościami przybliżyła nam Prezes Stowarzyszenia MAKI p. Renata Szarzyńska.

„My także chcemy wznosić latawce i tak jak zdrowi biegać pod wiatr. Niesprawną ręką zrywać dmuchawce i z krótszą nogą poznawać świat. Zróbcie nam miejsce, nie patrzcie wrogo. Niepełnosprawni i chcą i MOGĄ odkrywać góry, zawieszać słońce, darować serca – czujesz? – gorące! Otwórzcie okna po nocy dzwonku, nie chcemy ciągle sterczeć w PRZEDSIONKU”.
/autor nieznany/