Aktualności

"ZDROWA DOJRZAŁOŚĆ" - Kurs zdrowego odżywiania

kurs zdrowego odżywianiaWe wrześniu i październiku odbywał się KURS ZDROWEGO ODŻYWIANIA pt. Zdrowa Dojrzałość w ramach projektu „JESTEM NIEPEŁNOSPRAWNY – MAM PRAWO ŻYĆ, DZIAŁAĆ I PRACOWAĆ W SPOŁECZEŃSTWIE" – II Edycja", który prowadzony jest przez Stowarzyszenie MAKI. W kursie wzięło udział 20 dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną z Środowiskowego Domu Samopomocy „Dom Tęcza" z Gniezna, WTZ z Kłecka oraz Środowiskowego Domu Samopomocy z Trzemeszna. Kurs prowadzony był przez dwóch trenerów. Całość składała się z 5 modułów: zasady zdrowego żywienia, śniadanie, obiad, kolacja i deser. Wszystkie części służyły poznaniu i zdobyciu dobrych nawyków żywieniowych oraz zapoznaniu się z produktami, które dostarczają wszystkich niezbędnych wartości odżywczych dla dorosłego człowieka. Uczestnicy planowali, a następnie przygotowywali z pomocą trenerów zbilansowane posiłki, przyswajali wiedzę o ich wartościach dla organizmu oraz o jakich porach dni można je jeść. Temat zdrowego odżywiania jest ostatnio bardzo popularny, zwłaszcza kiedy ludzie często pracują cały dzień i nie mają czasu na przygotowanie zdrowego posiłku. Zjadają wtedy często niezdrowe posiłki w postaci fast foodów czy słodyczy. Kurs zdrowego odżywiania miał przede wszystkim na celu pokazanie osobom niepełnosprawnym, że również mogą zmienić swoje nawyki żywieniowe i dbać o swoje zdrowie. Przez czas trwania kursu uczestnicy w jak najbardziej samodzielny sposób przygotowywały potrawy z jadłospisu na cały dzień. Na śniadanie były to placuszki owsiane z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami oraz koktajl buraczano-bananowy. Na obiad była to pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i serem feta oraz sałatka z świeżych warzyw. Na kolację Wieloziarniste naleśniki z warzywami. Całość uwieńczył deser w postaci muffinek śliwkowych i koktajlu arbuzowego. Osoby niepełnosprawne uczyły się posługiwania sprzętem AGD w postaci płyty grzewczej, miksera, Bendera, noży, obieraczek, piekarnika. Samodzielnie smażyły, piekły i gotowały. W trakcie przyrządzania osoby niepełnosprawne odmierzały również proporcję i dobierały przyprawy. Przygotowane przez siebie potrawy konsumowały i wydawały opinie, które często były zaskakujące dla nich samych. Trudno było im sobie wyobrazić, że zdrowe potrawy mogą być smaczne. Kurs zdrowego odżywiania wniósł wiele w funkcjonowanie osób niepełnosprawnych, dostarczył im nowych umiejętności i wiadomości. Pozwolił na rozszerzenie zainteresowań i wiarę we własne możliwości. Pozwolił na samodzielność i nowe doświadczenia, które w życiu codziennym powinny być kontynuowane.

Chcesz zobaczyć więcej, przejdź do GALERII

Chcesz pomóc ?

Przekaż nam 1,5 % podatku

KRS 0000312965

1 5 procent

lub wpłać pieniądze na konto:

PeKaO S.A.   17 1240 3246 1111 0010 2027 9751

 

Losowe zdjecia