Stowarzyszenie MAKI organizuje aktywnie czas dla dzieci pełno i niepełnosprawnych

Letnie Popołudniówki 2017Projekt miał za zadanie rozwijać wiarę we własne możliwości, poczucie bezpieczeństwa, umożliwić nawiązanie nowych przyjaźni w grupie rówieśniczej. 10 osób z niepełnosprawnością intelektualną i 10 dzieci pełnosprawnej mogło aktywnie uczestniczyć w zajęciach;
- Plastyczno-Polisensorycznych pt.: "Świat naszymi rękoma" - celem było rozwijanie potrzeb estetyczno-artystycznych, odkrywanie możliwości jako alternatywy dla zachowań społecznie negatywnych. Te zajęcia pogłębiły i rozszerzyły umiejętność ekspresji plastycznej, rozwinęły sprawność manualną i motoryczną, nauczyło pozawerbalnego wyrażania siebie i swoich emocji. Doświadczenie, które zrodziło się w trakcie malowania, modelowania, rysowania było źródłem potrzebnych i przyjemnych doznań, jednocześnie pobudziło do twórczego działania. - Biblioterapia: były to zajęcia czytania bajek terapeutycznych i opowiadań, które leczą. Ważnym elementem był morał, który kończył bajkę i pozwoliła wnieść zamierzone zmiany w zachowaniu uczestników. Ta forma w zamierzeniu pozwoliła na rozwój wyobraźni i działała na uczucia i emocje. Ponadto beneficjenci projektu oprócz zajęć stacjonarnych skorzystali z takiej atrakcji jak wyjście do kina w celu integracji społecznej. Do dyspozycji uczestników projektu był również psycholog-socjoterapeuta oraz terapeuta uzależnień, którzy zwrócili uwagę na profilaktykę prawidłowego funkcjonowania, w ograniczaniu niewłaściwych zachowań, przeprowadzili zajęcia pt.: „Mówienie NIE" oraz mieli indywidualne rozmowy w ramach potrzeb. Dla uczestników projektu była to wyjątkowa okazja umożliwiająca doskonalenie umiejętności społecznych, poprzez własną aktywność wzmocnienie poczucia własnej wartości i bycia potrzebnym, wzajemnego poszanowania godności i inności drugiego człowieka. Podsumowaniem projektu był Event, podczas którego dzieci wraz ze swoimi rodzicami mieli okazję aktywnie spędzić czas.