Na zaproszenie zaprzyjażnionego ŚDS wzięliśmy udział w V Turnieju Tenisa Stołowego w Trzemesznie. Zajęliśmy ważne dla nas III miejsce. Turniej odbył się w bardzo przyjaznej atmosferze. Rywalizacja była zaciekła i dostarczała kibicom wiele emocji. Dziękujemy za zaproszenie i mile spędzony czas.
Chcesz zobaczyć więcej, przejdź do GALERII
W ramach projektu „Jestem niepełnosprawny – CHCĘ PRACOWAĆ nie tylko nad sobą!!!” 2019 w miesiącu listopadzie realizowany jest kurs stylizacji paznokci „Dłonie wizytówką człowieka”, którego celem jest zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych związanych z podstawową pielęgnacją dłoni i wykonania manicure hybrydowe. Dorosłe kobiety z niepełnosprawnością intelektualną nabywają praktyczne umiejętności dotyczące pielęgnacji dłoni oraz wykonania manicure hybrydowe. Kurs umożliwia niektórym nabycie nowych umiejętności i doświadczenia przydatnego w życiu codziennym oraz rozwija umiejętności manualne, artystyczne, a także uczy kolejności wykonywania poszczególnych etapów przy wykonywaniu manicure hybrydowego. Ukończenie takiego kursu umożliwi osobom podjęcie decyzji czy chciałyby w przyszłości podjąć pracę w gabinecie kosmetycznym, a także zwiększenie szansy na rynku pracy osób niepełnosprawnych.
Chcesz zobaczyć więcej, przejdź do GALERII
Podczas trwania projektu „Jestem Niepełnosprawny - CHCĘ PRACOWAĆ nie tylko nad sobą !!!” odbył się kurs kulinarny „Fit lunch boxy”. W kursie wzięło udział 20 dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną z terenu miasta Gniezna i okolic. Celem odbywających się zajęć było przede wszystkim wsparcie osób niepełnoprawnych, które są często wykluczone na rynku pracy. W trakcie zajęć beneficjenci zdobyli informacje o modnych teraz firmach cateringowych przygotowujących zdrowe jedzenie w pudełkach. W ten sposób poznali specyfikę pracy w tej branży. Dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną poznały zasady BHP i higieny pracy w trakcie przygotowywania potraw. Zapoznały się z obsługą sprzętu AGD w postaci płyty grzewczej, blendera, sokowirówki, robota kuchennego, piekarnika, zmywarki, grilla elektrycznego. Uczyły się obliczać kalorie, odmierzać proporcje oraz korzystać z wartościowych i zdrowych produktów spożywczych. Podczas kursu zostały przygotowane:
- wrapy z pieczoną piersią z kurczaka i smoothie owocowe
- roladki z omleta z łososiem i krem malinowy
- sałatka z kaszą i zupa krem brokułowy
- bliny ziarniste z szpinakiem i ricottą i sok owocowy.
Poprzez czynności wykonywane podczas trwania kursu uczestnicy poznali specyfikę zawodu kucharza w postaci dbania o czystość i porządek na stanowisku pracy, posługiwanie się narzędziami, obróbka produktów spożywczych, dokładne mycie naczyń. Głównym celem była nauka współpracy w grupie i bezpośrednie przygotowanie posiłków przy możliwości korzystania z przepisów. Poniższe czynności w przyszłości pomogą osobom niepełnosprawnym stać się potencjalnymi pracownikami dzięki zdobywanej w kursie praktyce.
Chcesz zobaczyć więcej, przejdź do GALERII
Chcesz pomóc ?
Przekaż nam 1,5 % podatku
KRS 0000312965
lub wpłać pieniądze na konto:
PeKaO S.A. 17 1240 3246 1111 0010 2027 9751